Hamarosan kezdődik a labdarugó szezon, beszélgetésre kértem Csehkis Gábort a Marcali Városi Futball Club alelnökét.

Amikor utoljára beszélgettünk, meglehetősen borús képet vázoltál fel számunkra, a felnőtt és ifjúsági csapat tavaszi szereplésével kapcsolatban. Úgy tudom pozitív előrelépés történt, sikerült igazolnunk felnőtt korú játékosokat. Arra kérlek, avass be minket a részletekbe.

CsehkisIgen, én is úgy gondolom, hogy pozitív előrelépés történt. Áldozatos munkával, sok utánajárással és egy kis szerencsével sikerült megerősítenünk a csapatot, még akkor is, ha ezt az Elnökségben nem mindenki akarta így. Négy játékost igazoltunk NBIII-ból, illetve egy játékos az edzőnk invitálására újra kezdte a labdarúgást.

Badacsonytomajról igazoltuk Németh Attilát és Tóth Gábort, akik már játszottak néhány évvel ezelőtt Marcaliban, illetve Attila öccsét Németh Istvánt.

Böhönyéről vettük kölcsönbe fél évre Laki Olivért, aki az őszi szezonban még a Nagybajom NBIII-as csapatát erősítette, és szintén nem ismeretlen a Marcali publikum előtt.

Andricz Zoltán pedig Bozsó Feri kérésére kezdte el újra az edzéseket, a Somogy-megyei labdarúgást nyomon követők számára őt sem kell bemutatni.

Sajnos van egy távozónk is (bár még mindig nem kaptunk erről hivatalos értesítést): Elek István (Csitu) elnökségi tagunk invitálásra Bellán László valószínűleg Galambokon folytatja pályafutását. Sajnálom, mert egy jó Bellán Lacira nagyon nagy szükségünk lett volna tavasszal. Nem tartom korrekt viselkedésnek, hogy a Marcali VFC egyik elnökségi tagja, aki állítólag nagyon sokat tett és tesz a marcali labdarúgásért, ilyen nehéz helyzetben, amiben most mi vagyunk, elviszi tőlünk az egyik legjobb játékosunkat. Illetve amikor megtudta, hogy kit akarunk leigazolni, akkor felhívta az illetőt, hogy Marcaliba még véletlenül se jöjjön, menjen inkább Galombokra.

Az alapszabályunkban foglaltaknak megfelelően kezdeményezni fogom a Marcali VFC-ből történő kizárását.

Hozzáteszem, hogy Galambokról semmilyen hivatalos megkeresés nem érkezett irányunkba, mi semmilyen dokumentumot, átigazolási lapot, nyilatkozatot nem írtunk alá, a játékos hozzánk a mai napig nem adta le az Egyesület tulajdonában lévő sportfelszereléseket, és az igazolása is még nálunk van.

Decemberben készült interjúban elmondtad az utánpótlás csapatok, és vezetőik finanszírozása rendben van, az INDUSTRIE ELEKTRIK társasági adós befizetésének köszönhetően, kevésbé jó hírekről tájékoztattál minket a többi csapat tekintetében. Beszélgetésünk óta már van elfogadott költségvetése a Városnak. Mekkora összeggel tudja támogatni a labdarúgást az Önkormányzat, és az mire lesz elég?

A 2012. évre elméletileg 4.500.000 Ft támogatást kapunk az Önkormányzattól.

Ezen kívül rendelkezésünkre áll az a 8,6 millió Ft, amit a társasági adós pályázatból nyertünk. Ezt csak az utánpótlásra költhetjük, viszont ennek a lehívásához szükségünk van 2,3 millió Ft önrészre is. Mivel az önkormányzati támogatás nem áll mindig akkor rendelkezésünkre, amikor szeretnénk, ezért az U7-U9-U11-U13 korosztályokban tagdíjat vezettünk be. Ennek az összege havi 2.000 Ft/fő.

(Vannak még terveink, de erről majd később)

Ennek fejében a gyerekeknek mindent megadunk, amit tudunk. Felkészült edzők irányítják őket, tornákra visszük őket, mindenkinek lesz labdája, meze, stb. Első lépésben a Latinka pálya öltözőjét fel fogjuk újítani, labdafogó hálót fogunk építeni. Második lépésben pedig a most már használatunkban lévő Sport utcai csarnokot fogjuk korszerűsíteni.

Három ponttal az utolsó helyen áll a Marcali VFC a megyei bajnokságban. Ettől csak jobb lehet a tavaszi szezonban, mi az elvárás az Elnökség részéről a felnőtt csapat esetében?

Az igazolásoknak és a játékosok hozzáállásának köszönhetően úgy látom, hogy sokat erősödött a csapatunk, így reális célkitűzésnek tartom a bennmaradást. A következő szezonra, ha már rendeződnek az anyagi dolgaink, szeretnénk tovább erősíteni a csapatot, amit elsősorban a marcali és környékbeli lakosú, de most másik csapatban játszó játékosok „hazacsábításával” próbálunk majd meg elérni.

Az ifi nagyon jól kezdett, de aztán egy kicsit leeresztett az őszi szezon végére. Hatodik helyük viszont mindenképen dicséretes ebben a nehéz helyzetben.  Esetükben is kíváncsi lennék, hova várod a csapatot a tabellán?

Mivel a felnőtt csapat kerete megerősödött, kibővült, ezért azok a 16-17 éves játékosok, akik egyébként az őszi szezonban a felnőtt csapatban kellett, hogy játszanak most elképzelhető, hogy az ifi csapatot fogják erősíteni. Bozsó Feritől tudom, hogy ezek a játékosok nagyrészt végig edzették vele a felkészülést heti 2-4 alkalommal, így megkapták azt a fizikális képzést, ami sajnos nyáron elmaradt, és amiből most valószínűleg profitálni tudnak. A játéktudásukkal eddig sem volt semmi gond. Ezért én úgy gondolom, hogy az ifi csapatunk is előre fog lépni. Illetve azt remélem, hogy a nyári felkészülés után néhányan már komoly erősségei lesznek a Marcali VFC felnőtt csapatának.

Az U16 a kezdeti „vesszőfutást” követően egyre biztatóbb teljesítményt nyújtott, bár vannak még gondok, ahogy látom. Hogy látod a tavaszi fordulóban a fiatalok esélyeit?

Meggyőződésem, hogy előrelépés lesz. Erről a korosztályról azért tudni kell, hogy sehol sem tudtak túlságosan acélos csapatokat kiállítani, mert eddig az U16-ot nem volt kötelező indítani. Sajnos nem jó emberre bíztuk az Ő felkészítésüket nyáron, ezért vállalnunk kell a felelősséget. Gyakorlatilag az első meccsünkön szinte az U13 csapat játszott, a második meccsen pedig hazai pályán nem tudtunk kiállni, mert nem volt csapatunk. Az edzőváltás után ma ott tartunk, hogy 12-16 gyerek jár folyamatosan edzésre. Ezek szinte mind olyan gyerekek, akiknek most csináltattunk igazolást először. Eddig nem jártak focizni, mert vagy ők, vagy a szüleik nem látták értelmét. Kiss Lajos összeszedte a csapatot és az utolsó meccseken már pontokat is tudtak szerezni.

A legkisebbeknél úgy tudom folyamatos a munka, magam is több teremtornán láttam a gyerekeket. Volt torna, és Diákolimpiai szereplés, és hamarosan korosztályos megmérettetés is lesz számukra. Hogy értékeled az eddigieket?

Igen, jól tudod. Úgy gondolom, hogy itt már egy felépített rendszer működik. Megvannak az edzőink, megvan a hely, ahol télen is folyamatosan tudnak edzeni. Van elég gyerekünk, sőt most már odáig jutottunk, hogy válogatni is tudunk belőlük (keretet kell hirdetni, ha vidéki tornára megyünk). Az eredményeink a nagyobb múlttal rendelkező klubok ellen sok esetben még elmaradnak, de ezekből tanulnunk kell. A Bozsik tornákat rendre megnyerjük, de itt nem szabad megállunk. Az a célunk, hogy a térség utánpótlás bázisa legyünk. Ha elmegyünk egy környékbeli Bozsik-tornára, egy Bozsik válogatóra, vagy egy diákolimpiai tornára, és látunk ott egy-egy ügyes gyereket bármelyik korosztályban, akkor tudjuk őt elcsábítani Marcaliba, mert látják a szülők, hogy itt jó munka folyik. Az edzőinkkel azt kell majd megbeszélnünk, hogy az ilyen rendezvényeknek szempontunkból ez lesz a legfontosabb célja, mert azt gondolom, hogy ezt a rendszert ezért is találták ki. Az edzőink feladata lesz, hogy az ügyesebb gyerekeket kiszúrják és jelezzék a vezetőség felé, hogy nekik arra a gyerekre szükségük van.

Azt hiszem minden adott ahhoz Marcaliban, hogy a továbbiakban ez így működjön.

Itt jegyezném meg, hogy a téli időszakban Belső Marci a Vasas Kubala Akadémiára távozott. Sajnálom, hogy így alakult, de sok sikert és szerencsét kívánok neki a karrierjéhez!

Azt már láttam, hogy az edzőpályáról letolták a havat – az is gyors olvadásnak indult – hogy „vészelték át a telet a létesítményeitek? Ha jól tudom a birkózó csarnok használatával kapcsolatban is történt változás. Arra kérlek tájékoztass minket a korábbi interjúban említett felújítási munkák állásáról is.

Igen, és már le is játszottuk az első edzőmérkőzésünket. Ezután minden hétvégén lesz meccs.

Sikerült megállapodnunk a Városvezetéssel abban, hogy a birkózócsarnokot használjuk. Ezt nagyon nagy dolognak tartom, mivel így abban a 4-5 hónapban is biztosított a gyerekeink edzése, amikor nem lehet kimenni az időjárás miatt. Így folyamatosan tudjuk őket képezni. Nincs megállás.

Célunk az, hogy a következő társasági adós pályázatból ennek az épületnek a felújítására pályázzunk, illetve nyáron az elavult fűtési rendszert szeretnénk korszerűsíteni.

A Latinka pályán az épület felújítása, labdafogó háló építése tavasszal várhatóan meg fog történni.

Úgy hallottam, hogy valami kampányt szerveztek, amelynek keretében megkeresitek a környékbeli vállalkozókat.

Igen, és ha megengeded, akkor szeretném is elmondani, hogy miről van szó:

Arra kérjük a vállalkozások vezetőit, hogy reklámfelület biztosítása ellenében támogassák csapatainkat.

A szponzoráció ellenében a vállalkozásnak egy éven át reklámfelületet biztosítunk a Marcali VFC weblapján (www.marcalivfc.hu), illetve az Egyesület Sport utcai pályáján, a pályát körülvevő korláton elhelyezett 2×1 méteres táblákon.

Egyesületünk minden év nyarán megrendezi a Mini Foci Tornát, amelynek keretében 10 napon keresztül a Marcali főtéren felállított műfüves pályán játszanak a tornára benevező csapatok. Ezen a rendezvényen szintén kihelyezheti a vállalkozás a reklámtábláját, molinóját.

Az átutalt, befizetett összegről reklámtevékenység címen hivatalos számlát adunk, melyet költségként el lehet számolni.

Illetve a vállalkozás vezetője egy évre szóló bérletet kap az Egyesülettől.

Nem határozunk meg konkrét összeget. Amennyiben valamelyik vállalkozás vezetője úgy gondolja, hogy támogatni kívánja a Marcali Városi Futball Clubot, hívjon a 30/649-4649 telefonszámon, és megbeszéljük, hogy anyagi lehetőségeihez mérten mennyit tud erre áldozni.

Ezen kívül pártoló tagként bárki támogathatja Egyesületünket. Itt a minimum tagdíj 5.000 Ft/év és ennek fejében szintén adunk egy egész évre szóló bérletet. Aki így szeretné támogatni a Marcali Focit, az szintén keressen vagy engem, vagy az Ivusza Pista Bácsit.

Mikor kezdődik a tavaszi szezon?

Március 10.-én 14.30 órakor játszunk itthon a Karád csapatával.

Szeretném felhívni a szurkolók figyelmét, hogy erre a mérkőzésre és a következő Balatonkeresztúr elleni hazai mérkőzésre mindenki, aki meg szeretné nézni az átalakult Marcali csapatot, ingyen jöhet be.

Illetve aki a Karád elleni meccsre kilátogat, az vagy egy pohár forralt bort, vagy egy pohár teát fog kapni.