Bozso_FerencAz elmúlt szezonban vetted át a csapat irányítását, akkor a negyedik helyen végeztetek. Arra kérlek, egy kicsit tekintsünk vissza a 2011/2012 –es bajnokságra.

Az ötödik fordulóban vettem át a csapat irányítását. Az Elek Pista csinálta előttem az ifjúsági és a felnőtt csapatot is. A negyedik fordulót követően az egyesület vezetése szerződést bontott vele, és én vettem át mind a két csapat irányítását. Én akkor a bajnokság végéig vállaltam a két csapatot azzal, hogy amíg tudom, segítem a csapatot.

Beszélgetésünk tárgya az ifi csapat nagyszerű diadala, de hát nem előzménynélküli ez a nagyszerű eredmény. Arra kérlek a közös munkátoktól kezdve beszéljünk a csapatról.

Őszintén szólva elég kellemetlen élményeim voltak az ifi csapattal a kezdeteknél. Az a rendszer, amiben a gyerekek voltak, az számomra elfogadhatatlan volt. Sajnos 18-19 éves fiatalfelnőttekkel az alapdolgokat kellett elfogadtatnom. Itt arra gondolok, hogy elkellett magyaráznom, megkellett követelnem azt hogy sportemberként viselkedjenek a pályán, a pályán kívül, vagy az öltözőben. Arra, hogy edzésre kell járni, és amikor mondok valamit, azt meg kell csinálni. Nagyon sok konfliktusunk volt az elején, jó néhány ősz hajszálat köszönhetek ennek az időszaknak.

De vállaltam a konfliktusokat, mert már akkor is láttam értékeket a csapatban. Voltak játékosok, akik miatt érdemes volt ezeket a „összetűzéseket” vállalni. Egy csapatot kellett alkotni. Nem ment simán, megharcoltunk egymással.

Jöttek új játékosok, akik mind mentalitásban, mind emberileg tettek hozzá a csapathoz, az eredményekhez. És ami nekem fontos volt, hogy azokat az embereket akik nem odavalók voltak, azoktól sikerült megválnom.

Hány játékossal dolgoztál akkoriban?

Abból a csapatból, amit az Elek Pistától kaptam hét játékos maradt meg. Amikor átvettem a csapatot akkor is kevesen voltak, éppen csak megvolt a 11 játékos. Egyenként sok értékes játékos volt már akkor is csapatban, de együtt nem igazán ment nekik. Ide-oda rakosgatták őket, a felnőtt és az ifi között. De hangsúlyozom, alapképességekben nem volt velük gond a hozzáállásukon, sportolói magatartásukon kellett változtatnom.

Elindultunk a kezdetektől és felépítettünk egy csapatot közösen. Onnan kezdve, hogy ha egy edző beszél akkor arra figyelek …. Kitalálták maguknak a kis sztár alürjeiket, amit én persze visszanyesegettem.

Mára már eljutottunk odáig, hogy nekem már csak az a dolgom, hogy amikor átöltöztek, szól a csapatkapitány, hogy készen vannak, bemegyek és megtartom a taktikai megbeszélést, és arra figyelnek, amit mondok nekik. Hosszú utat jártunk végig idáig. De én ezt tanultam, én így cselekszem, és ezt várom el a csapattól is.

Még egy gondolat az elmúlt szezonról, a negyedik helyen végeztetek, egy pont kellett volna a dobogóhoz. Egy nagyon fiatal gólerős csapat volt.

Igen egy fiatal csapat volt, nem is volt túlkoros játékos az ifiben. Valóban a Német Ádám második volt a góllövő ranglistán. A heteik helyen álló szétesett csapattal kezdtem és ma is bravúros eredménynek tartom az elért negyedik helyünket. Valóban csak egy ponton múlott a dobogó. Nem sokan fogadtak volna a szezonközben erre a teljesítményre.

Következett a nyár, megegyeztél az egyesülettel, hogy folytatod a szakvezetést mind a két csapatnál. Erre a szezonra mát te készítetted fel a fiúkat. Milyen munkát tudtatok végezni augusztusban?

Az alapozás az egy összetett dolog. Az ifiből többen együtt edzenek a felnőtt csapattal, mert alacsony létszámmal csapatjátékot nehéz gyakorolni. Sok problémát okozott az elmúlt nyáron egyeztetni az időpontokat, összehozni a csapatokat. Sok a bejáró, és persze voltak, akik dolgoztak. Ezért nagyon nehéz volt taktikai elemeket begyakorolni.

Szándékosan úgy építettem fel a csapat szerkezetet, úgy próbáltam meg összerakni a csapatot, hogy a játékosok amit tudnak azt nagyon jól tudják játszani, és azokat az elemeket amit begyakoroltunk azt bármikor tudják alkalmazni.

Nem olyan széles a skálánk, mint azt szeretnénk, de úgy gondolom a megyei osztálynak megfelelő. Kevés taktikai elemmel, a csapatszerkezetben kevés változtatással, de hatékonyan futbalozunk.

Ezek szerint nem teljesen az elképzelésednek megfelelő alapozással kezdtétek a 2012/2013 –as szezont.

Ez így nem teljesen fedi a valóságot, mert amit szerettem volna megcsinálni az jórészt sikerült. De hát voltak olyan okok, ami miatt nem tudott mindenki teljes egészében részt venni. A bejárókra gondolok, de voltak fiatalok akik becsülendő módon diákmunkát vállaltak a nyárra, és ezért hiányoztak többször az edzésekről.

Elkezdődött a bajnokság és az őszi szezont hétpontos előnnyel mi nyertük. Ekkor két gólerős játékosod elhagyta a csapatot …

Ez a mai napig számomra érthetetlen a dolog. És úgy gondolom, nem egyedül vagyok ezzel …, egy első helyezett csapatból két fiatal szezonközben eligazol … az legalábbis furcsa.

A Német Ádámról és a Tanai Gyusziról van szó. Ők erősségei voltak a csapatnak, ma is azt mondom, hogy az Ádinak a negyven gólja, és a Gyuszinak a mezőnymunkája akkor nagyon hiányzott a csapatból és nem csak az ifiből, hiszen a felnőtt csapatban is számítottam volna rájuk.

És itt jön a DE! A játékuk, a tudásuk kiemelkedő volt, amikor ők a pályára léptek erősségei voltak a csapatnak. Ennek ellenére nekem az a véleményem, hogy a sportemberi magatartás is nagyon fontos, és azt úgy gondolom joggal elvárhatom. Ők nem feltétlenül pozitív példa voltak ebből a szempontból a csapatban.

Amit nagyon sajnálok, hogy két ilyen játékos pont egy ellenlábas csapathoz igazoltak. A kiskorpádi vezetők valószínűleg úgy gondolták, ha két ilyen játékost elcsábítanak a marcalitól, akkor meggyengítik a csapatunkat. Ez egy taktikai igazolás volt, és „rombolni” akarták a Marcalit.

Mindennek ellenére csináltatok egy szenzációs tavaszi szezont és megnyertétek a bajnokságot.

Így van! Volt ugyan egy kisebb hullámvölgy a teljesítményünkben. A bukások azok mindig váratlanok. Sohasem gondoltam volna, hogy egy Mezőcsokonya ellen következik be. Hiányoztak a riválisok elleni pontgyűjtések is. Volt itt egy hazai vereség a Nagyberki ellen, vagy idegenben a Szántód elleni kudarc. Ezek a kudarcok, nehezítették a csapat helyzetét.

Egy fiatal játékosállományú csapatnál, az hogy a hétpontos előnyből … hirtelen csak egy marad, az mindenképpen egy „sokkoló” helyzet. Félő volt, hogy a gyerekek esetleg „bestresszelnek”, egy kicsit remegős lesz a lábuk. De sikerült ezt áthidalni azzal, hogy a Szulimán Balázs is hazajött Ausztriából és az ifiben tudtam játsztatni, de a Balogh Ádi is úgy tudta a munkahelyi dolgait intézni, hogy többet tudott jönni, sokat tudtak segíteni a csapatnak. Játéktudásukkal, hozzáállásukkal, meghatározói lesznek a marcali futballnak.

Láttam tavasszal több fiatalt is a csapatban …

Több az U16 –os korosztályban szerepelő játékosnak is lehetőséget adtam. A Kiss Lajossal az U16 szakvezetőjével, nagyon jó a kapcsolatom, és Ő is fontosnak látta, hogy az arra alkalmas gyerekek már feljátszanak. Név szerint a Zsiga Jani, a Szaller Olivér, a Sándor Matyi, egyszer –egyszer a Fehér Zsombor és a Jandrics Andris játszott az ifiben. Ők erre alkalmasak és már bizonyítottak. Fontos szereplői lesznek a következő bajnokságnak is, és szeretném majd játszatni őket. Marcali gyerekek, és jó a hozzáállásuk a sporthoz.

Egyébként úgy veszem észre, hogy minden korosztályban látni sok olyan játékost, akik alázattal vannak a futballal iránt, és ez így nagyon jó!

Összefoglalva hogy értékeled a csapatodat, az elért bajnoki címet?

Én mindig azt „szajkóztam” a gyerekeknek és szerencse megfogadták, hogy elsőnek lenni nagyon jó érzés! Erre húsz, harminc, negyven év múlva is emlékezni fognak! Ere büszkék lehetnek mindig! Ez az övék! Már nem veheti el tőlük senki! Ők a 2012/2013 as év BAJNOKAI! Megcsinálták!

Az utolsó fordulókban, amikor már nagyon éles volt a helyzet, és egy pontra csökkent az előnyünk mondtam nekik, ha már eddig eljutottunk, akkor vegyék el azt, amit megérdemelnek, amiért megdolgoztak! Szerencsére szót fogadtak, és az utolsó fordulókban mutatott hozzáállásuk, motivációjuk, az meghozta az eredményt!

Ezek a gyerekek a jövőben a marcali futballjának meghatározói lehetnek. Senkit nem akarok kiemelni, mert a csapatnak ez elejétől a végéig, mindenki megérdemel egy nagy gratulációt. Ez valóban egy bravúros győzelem volt!

Jön a nyár, gondolom kaptak egy kis szabadságot a fiúk. Hogyan tovább?

Igen jön a nyár, de már én készülök a következő szezonra. Az Elnök Úrral arra készülünk, hogy augusztusban egy edzőtábort szervezzünk, napi két edzéssel, de egész napos együttléttel. Ebbe beletartozik egy kis csapatépítés is az edzés szünetekben, de foglalkoznánk a taktikai ismeretek bővítésével is. Komoly fizikai felkészítést tervezek. Ha ezt sikerül végig csinálnunk, akkor úgy gondolom a következő évben is esélyesei lehetünk a bajnoki címnek.

Gondolataidban van közöttük olyan, aki szerepet kaphat a felnőtt csapatban a következő szezonban?

Természetesen vannak ilyen játékosok. Említettem már a Német Mátét, a Szulimán Balázst, akik az ifinek meghatározói voltak, és a Balogh Ádám, ők a koruknál fogva is oda valók, és már játszottak is felnőttben, és jól játszottak, bizonyítottak!

Itt van a Gyovai Kristóf, a Bognár Peti – a házi gólkirályunk lett – velük mindenképen számolok már a felnőtt csapatban is, lehetőség szerint. A nyári felkészülést ők már a felnőtt csapattal fogják kezdeni, de vissza fognak játszani az ifibe. Egy „felépítő jellegű” lesz nekik ez az év.

Végezetül?

Szeretném ehelyütt is megköszönni Rácz Gábornak a segítségét. Nekem összetett a dolog a mérkőzés napja, mert az ifi mérkőzés második félidejében már a felnőtt csapat taktikai értekezletét kell tartanom. Ezért az ifi második félidejében a Gábor volt az, aki segített nekem. Őrá bíztam a csapatot. A gyerekek is elfogadták a Gábor személyét, az ő mentalitása beleillet a képbe. Azt gondolom megfelelő megoldás lett az Ő személye a probléma kezelésére.

Mindenképen szeretném megköszönni Fándli Péternek a segítségét, de mindenki másnak is az egyesületnél. Nélkülük nem sikerült volna.
A felnőtt csapatban is vannak játékosok akik segítették a fiúkat, egy jó szóval, egy dicsérettel. Fontos dolgok ezek. Kell éreznie egy fiatal játékosnak, hogy fontos amit csinál, hogy figyelnek rá!

És szeretném megköszönni a szurkolóknak is a segítséget! KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

Még egyszer gratulálok! Sok sikert a következő bajnokságban! Hajrá Marcali!