Hatodik helyen végzett a felnőtt csapatunk 56 pontot szereztünk, a gólkülönbségünk éppen csak pozitív – egy gól – 17 győzelem, 5 döntetlen, 10 vereség a mérleg. Arra kérlek, értékeld a csapat teljesítményét.

A bajnokság kezdetén a 2-6. hely elérését tűztük ki, tekintettel arra, hogy a Kaposvár megyei 1. osztályban való indulásával az aranyérmet már a rajtnál nekik lehetett volna adni. Ha az eredményt nézzük, akkor elértük a kitűzött célt.

Volt egy 14 meccses győzelmi szériánk, ami nagyon ritka. A bajnokság végére, azonban szerintem fejben elfáradt a csapat. Voltak problémák az öltözőben, a lelátón, de egyeseknek kis városunkon belül is akadt problémája, mert ugye tartja magát a mondás, hogy a „labdarúgáshoz mindenki ért”.

Egyébként ez teljesen jellemző: ahelyett, hogy segítenénk, támogatnánk egymást, és egy célért küzdenénk mindannyian, kritikával illetjük mindazokat kívülállóként, akik tesznek valamit a város sportjáért. Természetesen mindezt névtelenül, egy levél formájában, különböző fórumokra eljuttatva. Értelmes módon lehet és kell is vitázni, mert abból mindenki tanulhat, de anonim emberekkel én nem tudok. Pedig állítólag, olyan emberek írták a levelet, akik 15 éve marcali futballszurkolóknak mondják magukat. Érdekes, mert azokat az embereket én ismerem és szoktam is velük beszélgetni a marcali fociról…

Talán már a tavaszi szezon közepe óta lehetett a lelátón hallani, hogy edzőváltás lesz a csapatnál a következő szezonra. Időközben már hírként is megjelent a médiában távozik Német István. Miért a változás? Ki lesz az új edző?

Pisti saját maga nyilatkozta le a Somogyfocinak, hogy nem szeretne tovább edzősködni, mert kicsit elfáradt, pihenni szeretne szabadidejében és többet foglalkozni a családjával és saját magával. Mi ezt megértettük és tudomásul vettük. Közben Kőrösi Bandi B licences edző lett, ami feltétele annak, hogy megyei 1. osztályban edző lehessen. Ezzel remélem hosszú távra megoldódtak a marcali foci ilyen jellegű problémái. Kiss Lajossal közösen fogják irányítani a csapatot és kb. 1 hónappal ezelőtt nekiláttak a jövő évi keret kialakításának.

Azért azt elmondanám, hogy Németh Pistinek nagyon sokat köszönhetünk, mert egy olyan marcali csapatot vett át 3 évvel ezelőtt, ami éppen szétesőben volt. Ezúton is szeretném megköszönni neki a marcali labdarúgásban összesen 6 éven át végzett lelkiismeretes munkáját.

Milyen változások lesznek a keretben?

Azt hiszem, hogy konkrét személyi kérdésekről még korai lenne beszélni, mert a játékoskeret kialakítása folyamatban van. Az biztos, hogy 4 játékostól már megváltunk, rájuk az edzők nem számítanak a jövőben. Próbálunk marcali kötődésű, a megyei 1. osztály szintjét elérő játékosokat igazolni, illetve az ifi csapat kiemelkedő játékosainak lesz lehetőségük a bizonyításra.

Mi a további „menetrendje” a csapatnak?

Július elejétől heti 4 edzéssel fog készülni együtt az ifi és felnőtt csapat a bajnokság rajtjáig.

Ötödik lett a bajnokságban az U19 korosztályos csapatunk. 54 pont 17 győzelem 3 döntetlen, 8 vereség és +50 gólkülönbség a mérleg. Arra kérlek, értékeld a csapat teljesítményét.

Az edzővel is egyetértve pozitív számunkra az 5. hely. Sok esetben előfordult, hogy az U16 csapatból kellett felölteni az ifit. Sajnos nem tudnak olyan létszámban edzeni, ami elvárható lenne, mert sokan közülük már dolgoznak, vidéken tanulnak. Ha teljes csapattal tudtunk kiállni és minden játékosra számíthatott az edző, akkor a bajnokság legjobb csapataival is partiban voltunk, sőt, pontot/pontokat szereztünk ellenük.

Továbbra is ifj. Kiss Lajos lesz az edző? Milyen változások lesznek a keretben? Mi a további „menetrendje” a csapatnak?

A legfontosabb változás az lesz, hogy Lajos a felnőtt csapat mellett is fog dolgozni, segítve Kőrösi Bandi munkáját. Így az Ő játékosainak lesz egy átjárási lehetőségük a felnőtt és ifi csapat között. Úgy tervezzük, hogy együtt fogják tartani a felnőtt és ifi edzést, így az ifisták is képbe kerülhetnek a felnőtt csapatnál, illetve az edzők is kaphatnak egy képet, hogy a felnőttek között kik azok a fiatalok, akik megállják a helyüket.

A bajnoki döntőn a 3. helyet szerezte meg az U16 –os korosztály. Kis szerencsével jobb helyen is végezhetett volna a csapat. A csoportjában 60 pontot szerzett, 100% -os a teljesítménye, figyelemreméltó a +119 gólkülönbsége. Arra kérlek, értékeld a csapat teljesítményét.

A tavalyi U15 aranyérem után ezek a fiúk ismét aranyérmet ünnepelhettek a csoportjukban és ezért volt lehetőségük a 4 csoportgyőztes által megvívott döntőn játszani, tehát minden elismerés megilleti őket, ezúton is gratulálunk nekik. Az elődöntőben 11-esekkel kaptak ki, majd a 3. helyért 11-esekkel nyertek. Itt a Siófok kiemelkedett a mezőnyből, szinte NB-s csapatot vonultattak fel.

Továbbra is Borbély Zsolt lesz az edző? Milyen változások lesznek a keretben? Mi a további „menetrendje” a csapatnak?

Továbbra is Zsolt lesz az edző, augusztus közepétől heti 3 edzéssel fognak készülni.

Az U14 sajnos időpont egyeztetés miatt nem játszotta le a bajnoki döntőt így „csak” ezüstérmes. 51 pont 17 győzelem 100% -os teljesítmény +189 gólkülönbség. Arra kérlek, értékeld a csapat teljesítményét.

Ugyan azt tudom elmondani, amit az U16-nál, főleg úgy, hogy a két csapat között kb. 50 %-os átfedés van, mert ugyan azok a gyerekek alkotják a csapatokat. Ennek következtében pénteken és szombaton is volt meccsük, sőt néhányan már a megyei válogatottban is játszottak és oda is jártak minden 2. héten egy-egy edzésre. Sajnos a gyerekek elfoglaltsága miatt a szövetség által kijelölt időpontban nem tudtuk lejátszani a bajnoki döntőt, az ellenfél pedig nem tudott másik időpontot biztosítani (a rendező és a szövetség hozzájárult volna, próbálkoztunk).

U13 – Továbbra is Buna Gábor lesz az edző? Milyen változások lesznek a keretben? Mi a további „menetrendje” a csapatnak?

Igen, Buna Gábor fogja irányítani a csapatot úgy, hogy az U13 és U14 csapat együtt fog készülni. A felkészülés során heti 3 edzésük lesz, majd a bajnokság alatt heti 2 edzés, pénteken meccs az U14-ben, illetve gyakorlatilag szinte minden 2. hétvégén kiemelt Bozsik torna az U13-ban.

A kölyökcsapatok… sokszor elmondom baráti beszélgetések során, hogy példás az utánpótlás nevelés a Marcali VFC –nél. Örömömre nagyon sok gyerek focizik. Szemmel látható, hogy jó kezekben vannak a gyerekek és megkapnak minden szükséges felszerelést. Úgy tudom az edzők is egyre felkészültebbek, többen is végzik a szükséges tanfolyamokat. Arra kérlek, értékeld az utánpótlás csapatainkat. Lesznek változások?

Köszönjük szépen, igyekszünk…

Az edzők személyében nem lesz változás, mindenki ugyan annál a korosztálynál marad. U7 Kovács Bence, U9 Zsiga Szabolcs, U11 Kőrösi András, kapusedző Háromi Zoltán. Mindenkinek van már legalább 1 éve C licences edzői végzettsége, sőt, ahogy már mondtam Bandi idén elvégezte a B-t is. Nagy áldozattal járt részéről, mert munka, család és foci mellett minden 2. szerdán egész napos képzése volt Kaposváron egy éven keresztül.

Nagyon elégedettek vagyunk, mert egyre több gyerek kezd el focizni, a három korosztályban összesen kb. 55 gyerek van, akik heti 2-3 alkalommal rendszeresen járnak edzésre.

Ezeknek az edzőknek van talán a legnagyobb felelősségük, mert ők adják meg a gyerekeknek az alapokat, és ezekből a játékosokból kell kinevelni a marcali labdarúgás jövőjét, illetve a tehetségesebbekből a magyar labdarúgásét is.

Minden évben visznek el NBI-es utánpótlás csapatok, vagy akadémiák gyereket tőlünk, tehát mondhatjuk, hogy jó munkát végzünk.

Sokan irigylik a marcali csapat körülményeit, több pálya és megfelelő körülmények biztosítják a zavartalan felkészülést. Tudomásom szerint rendezett a klub anyagi helyzete is. Lesz-e változás? Terveztek-e felújítást bővítést? Épül a műfüves pálya, mi lesz a rendeltetése? Ki és hogy használja majd? Szó van arról, hogy felújításra kerül a Sport utcai klubszékház, és a birkózó csarnok. Mit lehet erről tudni?

Abban igazad van, hogy valószínűleg sokan irigylik azt, amilyen létesítményeink nekünk vannak. De mivel mi ebben élünk, úgy látjuk, hogy mindig lenne mit tenni, mindig lenne mit fejleszteni. A kérdésedben feltett létesítmények éppen ilyenek, de jelenleg megoldatlan kérdés még a pályák hengerelése is, mert az anyagi forrásaink korlátozottak és 3 pálya hengerelése számunkra egy vagyonba kerül. Pedig a pályák minősége kardinális kérdés.

Az anyagi helyzetünk rendezettnek mondható, nyilván ki ne szeretne több pénzből gazdálkodni, megpróbálunk addig nyújtózkodni, amíg a takarónk ér.

Az edzőpályát szeretnénk nyáron folyamatosan locsolni és így kicsit rendbe tenni, hogy ezzel alkalmasabb legyen az edzésekre.

A Latinkára lassan el fog készülni az a két fedett kispad, amit polgármester úrnak és az Industrie Elektriknek köszönhetünk. Szeretnénk a Latinkán a labdafogó hálót rendbe tenni.

A jövő évi TAO pályázatba betettük a birkózó csarnok teljes felújítását, remélhetőleg nyerünk és az anyagi forrást is össze tudjuk gyűjteni hozzá.

A műfüves pálya lassan elkészül. Ez az utánpótlás csapatainknak, de még a felnőtt csapatnak is nagy segítség lesz az őszi, téli időszakban, mert jó talajon, világításnál tudnak majd edzeni.

Szeretnénk ide majd egy városi bajnokságot szervezni minden év május, júniusban.

Szeretnénk idén már megrendezni a MINI Foci EB-t.

Illetve természetesen bérelni is lehet majd a pályát, ezt még egyeztetnünk kell, hogy milyen feltételekkel.

Polgármester Úrral úgy egyeztem meg, hogy a pályaavatásra összehívjuk a városi teremfoci bajnokságban szereplő csapatokat és rendezünk egy villámtornát. Erről majd a csapatokat rövidesen értesíteni fogjuk.

Összességében elmondható, hogy a magyar labdarúgás és ezzel együtt a marcali labdarúgás is fejlődik. Vannak nagyon jó kezdeményezések az MLSZ részéről, és mi igyekszünk ezekben folyamatosan részt venni.

Köszönöm a beszélgetést. Jó pihenést és eredményes 2016/2017 –es szezont kívánok! Hajrá Marcali!