Mielőtt a bajnokságokról beszélnénk, arra kérlek, oszd meg olvasóinkkal tapasztalataidat az új sportfinanszírozási rendszerről. 2011/2012 szezonban a labdarúgás is a társasági adó befizetések kedvezményezettje, mint az egyik kiemelt látvány sportág.

CsekaAnnyi bizonyos, ha nem kaptunk volna támogatást a TAO-ból, akkor ma nem kellene arról beszélnünk, hogy hogyan szerepeltek az utánpótlás labdarúgóink ebben a szezonban. Valamit fel kellett volna áldoznunk: vagy a felnőtt és ifi csapat nem indult volna el a tavaszi szezonban, vagy nem lenne utánpótlás labdarúgás. Az utánpótlásban dolgozó 4 edzőnknek 2011. szeptembertől egészen december végéig, a támogatás megérkezéséig nem tudtunk munkabért fizetni, illetve közel millió forintos tartozásunk volt a csapatainkat szállító vállalkozás felé.

Büszkén mondhatom, hogy a mai napon senki felé nincs tartozásunk.

A támogatást az Industrie Elektrik Kft-től kaptuk, nekik ezúton is nagy köszönet jár, mint ahogy azoknak is, akik türelemmel vártak a pénzükre.

Így is minden hónapban pengeélen táncolunk, hiszen a támogatás lehívásához biztosítani kell a saját erőt. Ezért bevezettük az U13 korosztályig a havi 2.000 Ft-os tagdíjat, ami nagyon nagy segítséget jelent, és köszönet jár érte a szülőknek, akik megértették, hogy e nélkül nem tudjuk biztosítani a gyerekeknek a további munkát. Nagymértékben ennek is köszönhető, hogy az edzőik meg tudják kapni rendszeresen a bérüket, hogy a csapatainkat egyáltalán utaztatni tudjuk, hiszen az utolsó nem egészen egy évben csak az útiköltségünk közel 2 millió Ft. Illetve ennek köszönhető, hogy minden gyereknek van labdája edzésen, és egyáltalán minden eszközt és felszerelést meg tudtunk venni. Nagy köszönet ezért a szülőknek!!!

Kezdjük talán a legkisebbekkel. Magam is ott voltam legalább 3 hazai tornán ahol a legifjabb marcali focisták mérkőztek. Az itthoni szereplés nem a legjobban sikerült, viszont idegenben, vagy a Bozsik program mérkőzésein remekeltünk. Hogy látod a legkisebbek szezonban végzett munkáját, teljesítményét?

Nálunk ebben az évben a legfontosabb az volt, hogy minden korosztályban el tudjuk indítani a csapatainkat. Egyelőre eredményekről felesleges beszélni, mert minden csapatunk ebben a szezonban állt fel teljesen. Ez annak köszönhető, hogy mostanra jutottunk el odáig anyagilag, hogy minden korosztálynak külön edzője van, minden korosztályt külön-külön tudunk versenyeztetni. Mára minden eszközt, felszerelést meg tudtunk venni csapatainknak, amire szükség volt. Tehát megteremtettük a feltételét egy hosszú távú munkának.

Ha konkrétan az eredményekről akarunk beszélni, akkor kettős mércével kell mérnünk:

az egyik a Bozsik Program, ahol valóban jól szerepeltek csapataink. Általában megnyertük a tornákat, és elég sok gyerekünk szerepelhetett válogatott edzéseken. Viszont ebből nem szabad messzemenő következtetést levonni. Már az előző interjúban is említettem, hogy a térség utánpótlás bázisa szeretnénk lenni és nekünk a Bozsik Programból olyan szinten kéne merítenünk, hogy azokat a gyerekeket, akiken látszik, hogy van bennük fantázia és az ellenfelek között vannak, megpróbáljuk elcsábítani Marcaliba. Ehhez kell egy biztos háttér és jó szakmai munka. Ezek mára már körvonalazódnak.

A másik pedig azok a tornák, amiket Te is említettél. Ezekre a tornákra igyekeztünk olyan csapatokat hívni, akiktől tanulni lehet, akik régóta híresek az utánpótlás nevelésükről. Ezektől a csapatoktól nem szégyen kikapni. Említhetném itt a Hévíz csapatát, aki ma bármilyen utánpótlás tornára megy Magyarországon, esélyesként lép pályára. De eljött hozzánk többek között a ZTE, a Pápa, a Nagykanizsa, a Kaposvári Bene Akadémia, a Nagyatád, akik szintén nem ma kezdték.

Az a véleményem, ha folyamatosan nálad gyengébb csapatokkal játszol, ha nálad alacsonyabb osztályból igazolsz, akkor Te is le fogsz süllyedni arra a szintre.

Mi megpróbáljuk ötvözni a kettőt: sikerélmény is legyen (ez a Bozsik Program), viszont tanulnunk is kell a nálunk jobbaktól.

A hazai rendezésű tornával kapcsolatban büszkék lehetünk arra, hogy immár második éve úgy mentek el tőlünk vendégeink, hogy azt mondták: ilyen jól szervezett tornán nem mostanában vettek részt. Ezt akarjuk folytatni, és reméljük, hogy jövőre már ez csapataink részéről eredménnyel is fog párosulni.

Az biztos, hogy bekerültünk 1 év alatt egy olyan körbe, ahova mindig hívnak bennünket. Tehát van hol versenyeztetnünk a gyerekeket, folyamatosan tornákra jártunk. Ráadásul idén nyitottunk Kaposvár és Nagyatád irányába is, és azt hiszem, hogy nagyon jól tettük, mert nagyon jó színvonalat hoztak.

Itt kérdezem meg, hogy terveztek-e a gyerekeknek edzőtábort a nyár folyamán? És ha igen akkor melyik korcsoportoknak és mikor?

Nem tartunk edzőtábort. A Mini Foci EB kezdetéig, azaz június 24-ig edzenek a csapatok. A Mini Focit majd a gyerekek is élvezhetik, aztán elmennek egy nagyot pihenni, hogy augusztus közepétől újra elkezdődjenek az edzések.

U13 … Pozitív gólkülönbséggel a 7. helyen zártunk a 10 csapatos bajnokságban. Hogy értékeled teljesítményüket? Hogyan tovább?

Pontosítanék:  a nyolcadik helyen zártunk 21 ponttal és pozitív gólkülönbséggel. Az előttünk lévő két csapatnak 22 pontja van és bőven negatív gólkülönbsége. Apró hiányérzet, hogy az őszi szezon végén még 5. helyen álltunk.

De nem ez a fontos!

Borbély Zsolti olyan csapatot alakított ki, ahol minden héten lehetett számítani a csapattagokra. Azt tudni kell, hogy ebben a korosztályban az 1999. január 1. után született gyerekek játszhatnak. Ha megnézzük a kezdő csapatunkat, akkor 3 olyan játékos játszott hétről-hétre, aki 1999-ben született. A többiek 2000-ben születtek, de az U11-ből rendszeresen játéklehetőséhez jutott néhány 2001-es születésű gyerek is. Ez azt jelenti, hogy a következő év lesz az igazán értékmérő ennek a korosztálynak, mert ha így marad a versenykiírás, akkor a 2012/2013 szezonban mi leszünk az öregek.

U16 … 8. helyen zártunk, – 12 csapat indult – de a tavaszi teljesítmény alapján, mindenképen feljebb volna helyünk, de hát volt az a fránya első 4-5 mérkőzés. Új edző, új játékosok és jó teljesítmény, ahogy én látom, de hát a Te véleményedre vagyok kíváncsi!

Hát ez egy igen érdekes történet. Ebben a csapatban aztán igazán benne van a munka.

Aki egy kicsit kíváncsi a statisztikákra, az nézze meg ezt a weboldalt: http://adatbank.mlsz.hu/pr01/p01_jegyzokonyv_nez.asp?p_merk_id=573944

Ez volt az első forduló, ahol kikaptunk nagyon Karádon. A következő hazai mérkőzésre Buzsák ellen nem tudtunk kiállni, mert nem volt csapat. Ekkor történt egy edzőváltás, Elek István helyét Kiss Lajos vette át.

Szépen elkezdte felépíteni a csapatot. Nem tudom pontosan megmondani, de az biztos, hogy közel egy csapatra való embert igazolt év közben.

Ez az utolsó mérkőzésről készült jegyzőkönyv: http://adatbank.mlsz.hu/pr01/p01_jegyzokonyv_nez.asp?p_merk_id=583639

Olyan játékosok kezdtek el edzésre járni, játszani, akik előtte soha nem voltak igazolt labdarúgók. Néhányan közülük aztán a szezon közben már az U19 csapatban is rendszeresen lehetőséghez jutottak.

Ha csupán a tavaszi szezont néznénk, akkor nagyon szorosan az élmezőny után az 5. helyen lennénk.

Itt is meg kell jegyeznem, hogy Lajos által felépített csapatból csupán 3 ember fog kiöregedni, ha itt is úgy marad a versenykiírás, hogy az 1996. január 1. után születettek játszhatnak.

Lajos tisztában van vele, hogy a következő szezonban a bajnoki cím az elvárás.

Meg kell köszönnöm azoknak a játékosoknak a hozzáállását, akik néha heti két meccset is bevállalva az U19 csapatot is kisegítették. Illetve Bozsó Ferinek az áldozatos munkáját, hogy amikor Lajos megsérült (Achilles-ín szakadás), akkor 6 hétig ő volt ezzel a csapattal is.

A szezon eleji beszélgetésünkkor létesítmény felújítási tervekről tettél említést. A birkózócsarnokot úgy tudom átvettétek. Ezen kívül van történés?

Jól tudod, a birkózócsarnokot végre használatba vehettük. Nagyon nagy segítség volt ez nekünk. Hogy a kedves olvasók is tudják mért nagy segítség ez: 5 korosztályunk volt, akik a városban és a városon kívül mindenféle termekben, csarnokokban edzettek. Edzettünk a gimi tornatermében, a szaki tornatermében, Mesztegnyőn. Mindenki tudja, hogy a labdarúgásban megfelelő szakmai munkát egy gimi vagy szaki méretű teremben, ahol gyakorlatilag esély sincs arra, hogy pl. kapura lövést gyakoroljanak, nem lehet elvégezni. Mivel hosszú időre télen sem álltak le az edzések, ezért gyakorlatilag 4-5 hónapig kellett volna ezeken a helyeken edzenünk és ez a gyerekeknél hatalmas veszteséget jelentett volna. De szerencsére január 1. után megoldódott ez a probléma is és mehettünk a birkózócsarnokba. A különböző korosztályok beosztották egymás között, hogy ki mikor használja a termet és heti 2-3 alkalommal tudtak edzeni.

A Latinka pályán a tervezett felújításokat június 30-ig el fogjuk végezni. Pl.: labdafogó háló építés a kapuk mögé, klubhelyiség kialakítása (TV, DVD lejátszó, stb.), illetve az épület homlokzatának felújítása, nyílászáró csere.

A végére hagytam, de nem megkerülhető kérdés a felnőtt csapat helyzete. Még van hátra a bajnokságban 4 forduló. Két ellenfelünk a Kiskorpád és a Lengyeltóti a középmezőnyben, a Balatonszabadi mögöttünk, a hétvégén pedig a most harmadik Nagyberkit fogadjuk. 21 ponttal a 14. helyen vagyunk jelenleg a tabellán. Hogy látod sikerül megkapaszkodni a Megye I.-ben?

Nem tudom megmondani. Ahhoz, hogy biztosan elkerüljük a kiesést, meg kellene előzzük az előttünk 8 ponttal található Lábod csapatát. Nem lehetetlen, mert ők a tavaszi szezonban eddig csupán 6 pontot szereztek, mi pedig 18-at. A következő forduló kivételével, amikor az utolsó helyezett Buzsákra látogatnak nincs könnyű sorsolásuk. Viszont nekünk sincs, mert mi pedig a tavaszi 1. helyezett Nagyberkit fogadjuk a hétvégén.

Nem tudjuk mi lesz a következő szezonban. Az biztos, hogy az NBIII-ból nem lesz kieső Somogy megyében. Nagyon sok mindent lehet hallani: állítólag aki megnyeri a megyei I. osztályt, az nem akar indulni az NB III-ban. Több csapat mondta, hogy az anyagi problémái miatt nem tudja jövőre vállalni a megye I-et. Az is probléma lehet néhány csapatnál, hogy ebben az osztályban kötelező indítani az U13 és U16 csapatot.

Ha nálunk minden így fog működni, mint a tavaszi szezonban, akkor a megyei I. osztályt is vállaljuk, a kötelezően indítandó csapatokat is tudjuk indítani, sőt…

Köszönöm a beszélgetést! Hajrá Marcali!