Nagyon izgalmasan alakult a bajnokság vége. Az utolsó fordulóban még opció volt, hogy kieshetünk, de végül a 10. helyen zártunk a 16 csapatos megyei bajnokságban. Arra kérlek, értékeld a szezont, a csapatot.

 

Nagyon nehéz szezonon vagyunk túl, tele hullámvölgyekkel, feszültségekkel, problémákkal, illetve egy remek tavaszi rajttal.

 

Ősszel – azok után, hogy egy jó felkészülésen volt túl a csapat – nem jöttek az eredmények. Egy-egy góllal maradtunk alul szinte minden meccsen. A csapatnak és az edzőknek is elment az önbizalma, elveszett a hite, így az őszi szezon harmadik harmadára edző nélkül maradt a csapat. Én ültem le a kispadra a meccseken, próbáltam lelket önteni a srácokba. Ez többé-kevésbé sikerült is, de az eredmények ezután sem jöttek úgy, ahogy szerettük volna (mondjuk nem volt ekkor egyszerű sorsolásunk: Balatonlelle, Balatoni Vasas, Nagybajom…).

 

A téli felkészüléskor Virág Krisztián vette át a csapatot. Szerencsére a felkészülés alatt elég nagy volt az edzéslátogatottság. Jól is kezdte a csapat a tavaszi szezont, hamar elkerültünk a kieső helyről. Ekkor ismét jött egy jelentős hullámvölgy, de a végén sikerült elérni, hogy jövőre ismét megyei I. osztályban játsszon Marcali.

 

Nagyon jó helyen a negyediken zárt az U19 és volt rá esély, hogy dobogós helyen végezzünk. Év közbeni edzőcsere is volt a csapatnál, tudom néha létszám gondok is voltak, mindezek ellenére, egy jó teljesítményt nyújtottak. Egyetértesz velem?

 

Azt gondolom, hogy az IFI csapat hozta a tőle elvárható teljesítményt. Lehetett volna ez akár jobb is, de a 4. hely miatt nem kell szégyenkeznünk. Tavasszal 2 – 3 meghatározó ember már nem az IFI-ben játszott, mert a felnőtt csapatnál volt rájuk szükség, így a fiatalabbakra hárult nagyobb szerep, akik éltek is a lehetőséggel. Bízom abban, hogy a következő szezonban közülük néhány már a felnőtt csapathoz fognak tartozni.

 

Az U16 egy pont híján második lett, a mezőnyből kiemelkedő Siófokon kívül mindenkivel pariban voltunk, illetve már itt is tapasztalható, hogy a mezőny második kétharmadában bizony nagyon gyenge teljesítményt nyújtó csapatok játsszanak. Mintha csak a TAO kényszer miatt lenne csapata, néhány nagy múltú, a felnőtt bajnokságban jobban szerepelő csapatnál. Egyet értesz?

 

Az nem lett volna reális cél, hogy a Siófokot megelőzzük. Mondjuk nem is tudom, hogy ők egyáltalán mit kerestek ebben a bajnokságban… A Balatonlellét megelőzhettük volna, sajnos ellenük tavasszal kikaptunk hazai pályán. Ennek ellenére a bronzérem is szépen csillog, ezúton is gratulálok a Csapatnak.

 

Az U14 ahogy mondják „csont nélkül” 126:14 gólaránnyal győzött, Farkas Zoli 45 rúgott gólja elég volt a gólkirálysághoz! A hibátlan teljesítményhez csak gratulálni tudok!

 

Én is gratulálok a Csapatnak és az edzőknek is. Itt most nem volt kérdés, hogy ki a csoport legjobb csapata. Nekem annyi hiányérzetem van, hogy megnéztem volna, mit tud ez a csapat a másik csoport 1. helyezettjei ellen, de sajnos nem rendezik meg a megyei döntőt…

 

Az U11-U13 remekül helyt állt a Bozsik Programban, és ugyan ez elmondható a fiatalabbakra is. Szerintem tekintettel a kisvárosi létünkre a „merítés” szűkösségére való tekintettel, kiemelkedően jó utánpótlás nevelést végzünk. Ugyan ez a véleménye a szakmának is?

 

Amikor jönnek hozzánk Szombathelyről, a Haladástól, Illés Akadémiáról, akkor megdicsérnek bennünket, hogy milyen jó körülményeket teremtettünk az utánpótlás neveléshez.

 

Amikor bekerültünk a kiemelt Bozsik körbe, akkor azért még kaptunk pofonokat. Mi sem bizonyítja jobban az elvégzett munkát, mint az, hogy a pofonokat most már inkább mi osztogatjuk.

 

Azt gondolom, hogy nagyon jó úton járunk a 6 – 13 éves korosztályok képzésében.

 

Nagy öröm számomra, hogy a legkisebb korosztályban (5 – 6 évesek) több mint 20 gyermek kezdett el hozzánk edzésre járni. Szeretnénk, ha minden évben ennyien választanák a labdarúgást, mert akkor talán a merítési lehetőségünk is nagyobb lesz.

 

Jön a nyár, a bajnoki szünet. Lesz változás a felnőtt keretben? Örökös probléma Marcaliban, hogy a középiskolát sikeresen abszolválók, természetesen továbbtanulnak a felsőoktatásban és ezért elmennek a városból. Nem tudom van-e hasonló okból távozónk?

 

A felnőtt csapatból e miatt senki nem megy most el, jelenleg 4-5 olyan labdarúgónk van, aki itt focizik, de Pestre, Pécsre, Szombathelyre, Kaposvárra jár főiskolára/egyetemre.

 

Ami a nagyobb probléma, hogy a mostani ismereteim szerint 6 meghatározó játékos hagyja abba a labdarúgást. Rajtuk kívül bizonyára lesznek olyanok, akik nem biztos, hogy Marcaliban kívánják folytatni. És tekintettel arra, hogy így is elég szűkös volt a keretünk, 8-10 új – meghatározó – játékos kellene. Sajnos azok, akik az ifiből jönnek, az elején még biztosan nem lesznek a csapat húzó emberei, nekik még szokni kell a felnőtt labdarúgás ritmusát, a párharcokat, stb.

 

Szóval 8-10 játékost kellene igazolnunk. Viszont itt jön a kérdés, hogy honnan? Milyen feltételekkel? Az jól látszik, hogy ma már egy fiatal focistát az nem feltétlenül motivál, hogy munkahelyet szerzünk neki. Ráadásul a környék tele van megyei I. osztályú csapatokkal.

 

Mivel Virág Krisztián nem folytatja az edzősködést, ezért új edzőt is kell keresnünk. Előbbiek miatt olyan edzőt kellene találnunk, aki játékosokat is tud hozni.

 

Most azt mondom, hogy visszasírom azt az időt, amikor a Németh Pisti beültetett 6 srácot az autójába és hozta őket Keszthelyről. Sajnos ez az idő már elmúlt. De azért vannak a problémák, hogy megoldjuk őket, úgyhogy HAJRÁ MARCALI!!!

 

Köszönöm a beszélgetést!  Hajrá Marcali!