A napokban értesültem arról, hogy Csehkis Gábor a Marcali VFC elnöke lemondott a posztjáról. Az okokról kérdeztem.

Nagyon őszintén gondolom, hogy sajnálom a döntésedet. Jó néhány éve követem a VFC történéseit, és tiszta szívvel állíthatom rendezett, botránymentes gazdálkodás, kiemelkedő színvonalú utánpótlás nevelés jellemzi az elmúlt éveket. Miért döntöttél a távozás mellett?

A hír igaz, 2018. augusztus 13-án az elnökség tagjai előtt és az edzők előtt bejelentettem a lemondásomat, amelyet az elnökség tagjai elfogadtak. Elnökségi tag szeretnék maradni, és tovább szeretném segíteni az egyesület munkáját, de ezt a jövőben már csak a 8 év alatt megszerzett tapasztalatom átadásával, a kialakított kapcsolatrendszer kiaknázásával és amennyiben az új elnök kikéri a véleményemet, akkor azt is el fogom mondani.

A döntésem hátterében több dolog is áll és már régóta érlelődött bennem a döntés, és – ahogyan szokták mondani – az i-re a pontot az utolsó átigazolási szezon tette fel, pontosabban a felnőtt csapat keretének kialakítása. Sajnos be kell látnom, hogy én nem egy olyan „elnök” vagyok, aki pénzt tud hozni a felnőtt csapathoz, amiből egy jó megyei I. osztályú csapatot lehet csinálni. Én más tervekkel vágtam neki az Egyesület irányításának, és akik velem dolgoztak ebben, azok tudták, hogy számomra mindig is az utánpótlás nevelés volt az elsődleges.

Azt gondolom, hogy ebben nem is vallottam szégyent, nagyon szépen fejlődtünk az utóbbi években, nagyon sok mindent elértünk, olyan dolgokat is megvalósítottunk, amire régóta vártunk, vagy vártak akár az elődeim is. Például a birkózó csarnok használata a labdarúgók által, villanyvilágítás építése az edzőpályára, az edzőpálya öntözése, modern öntözőrendszer, labdafogó hálók építése (Latinka és edzőpálya), a műfüves pálya, több garnitúra szerelés minden csapatnak, minden csapat mellé szakképzett edző(k), sportbál, gyorsan növekvő gyermekszám és még nagyon sok dolgot tudnék mondani. Pl. a héten jön hozzánk a Szombathelyi Illés Akadémia szakmai vezetője, hogy átadja az edzőinknek a szakmai programjukat. Ezekről azért kevesen tudnak, de a háttérben nagyon sokat dolgozunk.

Az Egyesület labdarúgását azonban a közvélemény a felnőtt csapattal azonosítja, amivel az utóbbi néhány évben viszont nem tudtunk előre lépni, sőt… Ennek az oka az, hogy nem áll rendelkezésünkre az utánpótlásképzés mellett az az anyagi forrás, amivel versenybe tudnánk szállni azokkal a megyei csapatokkal, akik a felnőtt labdarúgást helyezik előtérbe. Ezért is gondoltam azt, hogy jöjjön helyettem egy olyan elnök, aki tud pénzt hozni a Marcali focinak. Sajnos már a megyei I. osztályú labdarúgás is a pénzről szól, tisztelet a kivételnek már nincsenek olyan csapatok, akik ne fizetnének a játékosoknak és az utóbbi néhány évben ezek a fizetések megsokszorozódtak, amivel mi nem tudtunk haladni.

A döntésem másik és mindenképpen nyomósabb oka, hogy eljutott az Egyesület arra a szintre, hogy a működésünk megköveteli egy főállású ügyintéző alkalmazását. Én a munkám mellett nem tudom már megoldani a klub napi ügyeit, amiből egyre több van. Szerencsére van munkahelyem, aminek köszönhetően tisztességgel el tudom tartani a családomat, és szeretném a munkahelyemen a legjobb tudásomnak megfelelően végezni a munkámat, hogy továbbra is megbecsüljenek úgy, ahogy eddig. Ha nem mondok le és felveszünk valakit, aki a napi ügyeket intézi, akkor továbbra is engem hívnának, ha valamit meg kell oldani, tehát az nem lehetett megoldás, hogy elnök maradok, és közben van egy ügyintéző. Azt gondolom, hogy tiszta lappal kell indulni és az új elnök majd meghatározza, hogy kivel szeretne dolgozni, vagy az is elképzelhető, hogy saját maga intézi a dolgokat úgy, ahogy eddig én tettem.

Elindult a bajnokság, lassan kezdődik az utánpótlás szezon is. Minden csapatnak van edzője, megfelelő felszerelése, az pályák is rendben vannak. Rendezett körülményeket hagysz hátra. Egy elnököt nem javasolnál az egyesületnek? 🙂

Sajnos nem tudok erre mit mondani. Akár javasolhatnék is, de tudom, hogy nem vállalja el. Azt gondolom, hogy itt nem az az elsődleges kérdés, hogy ki az elnök, hanem az, hogy ki végzi a napi ügyeket, tehát szerintem fontosabb kérdés az, hogy ki lesz az ügyintéző. Persze ez az én véleményem, az elnökség dönthet másképp is, de én mindenképpen azt fogom szorgalmazni, hogy egy ügyintézőt vegyünk fel a klubhoz. Az elnök a szabályszerű működés miatt kell, és persze az sem árt, ha tud pénzt hozni, hogy a felnőtt csapatot meg tudjuk erősíteni.

Köszönöm a beszélgetést, és az elmúlt években végzett munkádat!

Én köszönöm mindenkinek, aki segítette a munkámat, kiváltképp a családomnak, aki többet nélkülözött ebben az időszakban, mint amennyit kellett volna!!!

HAJRÁ MARCALI!!!